Що мають знати батьки про шкільне харчування

З початком нового навчального року одним з актуальних питань у батьків є організація харчування їх дітей під час освітнього процесу.

На сьогодні існують три основні способи організації харчування в закладах освіти:

заклад організовує харчування самостійно (страви готують штатні працівники);

аутсорсинг-страви готують працівники приватного або комунального підприємства на харчоблоці закладу освіти;

кейтеринг – укладається договір з підприємством, яке готує і доставляє готові страви.

Будь-який з цих способів організації харчування в школах може бути доповнений реалізацією їжі та напоїв у буфетах або торгівельних чи вендингових автоматах.

Вимоги до організації харчування передбачені законами України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», Нормами та Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305, Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров´я України від 25 вересня 2020 року № 2205 та Гігієнічними вимогами до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, затвердженими наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03 грудня 2020 року № 2532.

 

Що має забезпечити керівник закладу освіти:

організувати харчування здобувачів освіти 1-11 (12) класів відповідно до норм харчування (щонайменше одноразове гаряче харчування) та загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти (додаток 9 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти), всіх принципів та вимог безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР,

організувати споживання їжі таким чином, щоб здобувачі освіти всіх вікових груп отримували їжу за встановленим розкладом та мали достатньо часу для її споживання,

створити умови для дотримання правил особистої гігієни учнями (наявність умивальників в приміщенні їдальні, буфету або перед ним, диспенсерів з рідким милом та паперовими рушниками або електрорушниками),

організувати питний режим таким чином, щоб питна вода чиста та безпечна, була постійно доступною в закладі під час вживання їжі та у будь-який інший час,

забезпечити батькам доступ до інформації про меню їдальні та асортимент буфету,

враховувати відгуки та пропозиції батьків, здобувачів освіти і персоналу щодо задоволення якістю харчування з метою обмеження обсягу харчових відходів;

створити умови для забезпечення харчування здобувачів освіти з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози.

 

Що заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:

  1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
  2. вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
  3. м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  4. рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  5. продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількості солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків), які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
  6. продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);
  7. непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
  8. непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;
  9. рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
  10. газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
  11. кава та кавові напої;
  12. гриби;
  13. продукція домашнього виробництва.

 

Чим можна замінити заборонені продукти:

  1. Свіжими фруктами, овочами та горішками.
  2. Бутербродами з маслом та сиром, хлібобулочними виробами.
  3. Печеними виробами з яйцями, сиром, овочами або фруктами.
  4. Кисломолочними продуктами (йогуртом, кефіром, сиром) без підсолоджувачів.
  5. Салатами в порційній упаковці, приготованими безпосередньо в день вживання.
  6. Пастеризованими фруктовими та овочевими соками, водою питною негазованою.
  7. Напоями, приготованими на місці (чаєм, компотом, узваром) без цукрів.

 

Пам’ятайте: організація здорового харчування дітей – це спільне завдання працівників закладу освіти та батьків.

 

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області