Гарячка КУ: що варто знати

В Україні у 2025 році перший випадок Ку-гарячки був зареєстрований на Полтавщині (у 2024 році випадки захворювань на Ку-лихоманку серед людей не реєструвались).

У 1920-ті роки існувала підозра, що є невідома рикетсія, яка міститься в кліщах та проходить через відомі спеціальні фільтри, що затримують рикетсій. Імовірно, що перший опис цього збудника зробив у 1925 році японський бактеріолог ХидейНогучі але, через те, що його зразки цього збудника не збереглися, а сам дослідник трагічно загинув у 1928 році при експериментах із жовтою гарячкою, заразившись нею, так і залишається неясним, чи був це саме той мікроорганізм, що спричинює Ку-гарячку(Q-Febris, рикетсіоз, коксієльоз).

Основним джерелом та резервуаром збудника служать понад 60 видів ссавців, близько 50 видів птахів, окремі рептилії і більше 70 видів кліщів. За кількістю видів кліщів, що залучаються до інфекційного процесу, коксієльоз не має собі рівних серед інфекційних хвороб. Це обумовлює його таке найширше поширення в світі серед всіх природно-осередкових хвороб. Сезонність у даного захворювання – весняно-літня.

Існують два види осередків: природні та антропургічні. У природних осередках головними джерелами та резервуарами слугують дрібні гризуни, птахи та кліщі. У цих осередках окрім трансмісивного механізму через укус кліща збудник може передаватися і аерогенно. Резервуаром та джерелом інфекції в антропургічних вогнищах є домашні тварини: велика та дрібна рогата худоба, свині, коні, верблюди, олені, коти та ін. Заражаються вони при укусах інфікованих кліщів, при одночасному утриманні в одному приміщенні здорових та хворих тварин.

Це зооноз, тобто він може передаватися від тварин до людей. Механізми інфікування людей різні: трансмісивний, аліментарний, аерогенний, контактний.

У жуйних основними клінічними ознаками гарячкиКу є репродуктивні розлади. До них відносяться аборти, безпліддя, мертвонародження, мастит і метрит.

У людей симптоми нагадують грип і часто зникають без лікування. Інфікована людина також може не проявляти жодних симптомів. У рідкісних випадках захворювання стає хронічним і може пошкодити життєво важливі органи, такі як мозок, серце та легені.

Заходи специфічної профілактики та терапії не розроблені. Основні заходи контролю і профілактики гарячки Ку на фермах з утримання ВРХ застосовуються такі ж, як і у боротьбі з іншими заразними хворобами (закритий режим роботи, постійні заходи з дезінфекції, дератизації та дезінсекції, клінічні та лабораторні дослідження, дотримання правил особистої гігієни, робота в спецодязі, карантинування тварин тощо).    

 

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області