Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації  та ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій та вірусів.

Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—7 діб.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.

Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.
Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу.

Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, в першу чергу, Clostridium botulinum — збудник ботулізму. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що                               не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети).

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

 

  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
  • не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювань і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

 

 Олександрійський районний відділ Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

грудень, 2024 рік

 

Прочитано 1 раз