Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням неякісної питної води під час весняних паводків
Весняний паводок – природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. В залежності від погодних умов він може пройти тихо та непомітно, а може наробити багато лиха.
Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до погіршення санітарного стану територій населених місць та виникнення епідемічних ускладнень – поширення інфекційних захворювань.
Так, внаслідок весняного паводка, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже, й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, убиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін. Саме в цьому і є ризик спалахів інфекційних хвороб.
Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками.
Аби уникнути спалахів можливих інфекційних хвороб внаслідок весняних паводків, варто дотримуватися деяких правил:
- вибирайте пріоритетним джерелом питного водопостачання бутильовану воду (за відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду з централізованих мереж питного водопостачання);
- не використовуйте для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. І ні в якому разі не давайте її дітям! Навіть для господарських потреб (гігієнічних потреб, миття посуду) необхідно користуватись добре прокип’яченою водою;
- овочі та фрукти, особливо з підвалів, де наявні ґрунтові води, ретельно мийте, а потім обдавайте окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання);
- перед їжею обов’язково мийте руки з милом або протирайте зволоженими серветками з дезінфектантами.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
- очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
- провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення;
- трупи загиблих тварин та птиці зібрати й здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
У разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб може проходити з нехарактерними симптомами.
Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!
Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Прочитано 0 раз