Профілактика гострих кишкових інфекцій влітку

Літо – найкраща пора для відпочинку. Це пора канікул, відпусток і приємного дозвілля біля води. Однак, літній сезон до вподоби не тільки нам, людям, але й кишковим інфекціям – їм притаманна саме літня сезонність. Не варто забувати і те, що Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким фактором розповсюдження різних інфекційних захворювань, і в першу чергу — гострих  кишкових інфекцій (ГКІ). До них належать шигельоз, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, гепатит А та ін.

Що об’єднує гострі кишкові інфекції?

Основною ознакою, спільною для всіх цих інфекцій, є місце перебування збудника і розвитку хвороби – кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище; потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Як проявляються гострі кишкові інфекції?

Зазвичай хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: при шигельозі він може складати 2-7 днів, при холері – від 5 годин до 5 днів, при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – 15-50 днів. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтушність шкірних покривів та слизових оболонок, потемніння сечі.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони зустрічаються у дітей через знижені захисні можливості організму (фізіологічно) і недосконалість володіння гігієнічними навичками.

Чим запобігти появі гострих кишкових хвороб?

Насамперед — дотриманням правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. При цьому слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.

Не менш важливе і чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі, а саме:

  • ретельне миття фруктів та овочів, які вживаються сирими;
  • миття гарячою водою та мийними засобами для посуду робочого столу на кухні, розробних дошок та кухонного інвентарю, зокрема — на яких розробляли сире м’ясо чи рибу;
  • дотримання температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • дотримання технологічного процесу термообробки при приготуванні м’яса, особливо виробів із фаршу, та риби;
  • вживання готових страв свіжими, зберігання їх не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65 °С;
  • зберігання продуктів відповідно до зазначених виробником умов на пакуванні;
  • дотримання товарного сусідства при зберіганні продуктів (сира продукція окремо від готових страв).

Оминайте стороною і стихійні ринки – продукція, яка реалізується в таких місцях ніяк не може бути безпечною з багатьох причин, адже є товаром з багатьма «невідомими». По-перше – невідомо де, ким, в яких умовах і з чого вона готувалась. По-друге – невідомо, в яких умовах вона зберігалась і транспортувалась. По-третє – невідомо, скільки вона реалізується в неналежних умовах. А умови на стихійних ринках, особливо в літню пору, неналежні (температурний режим не дотримується, умови для дотримання особистої гігієни продавцем відсутні, торгівельні місця належним чином не обладнані – зазвичай просто торгівля «з землі», поблизу автодоріг тощо).

У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Перелітаючи ззовні, де вони накопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Тому також важливо подбати про заходи, які обмежать доступ комахам у приміщення – спеціальна сітка на вікнах та дверях. Також ефективні для знищення мух липкі стрічки, мухобійки. Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден та з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Тому під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) намагайтеся не ковтати воду. В умовах відпочинку на природі для питних та господарських потреб (приготування їжі, миття овочів та фруктів тощо) використовуйте лише гарантовано чисту питну воду.

Нагадаємо, що в разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Кожне захворювання вимагає специфічного, практично обґрунтованого лікування. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Прочитано 3 раз