Трансжири, вплив на здоров’я людини
Трансжири – це різновид ненасичених жирів, які від звичайних жирів відрізняються структурою, отже, і властивостями. невелика їх кількість може бути в натуральних харчових продуктах – молоці, різних видах м’яса. Але їх там настільки мало, що небезпеки вони не становлять. На більшу увагу заслуговують трансжири промислового виробництва, які отримують із рідких рослинних олій шляхом гідрогенізації, тобто, приєднанням атома водню. Така процедура збільшує термін придатності жирів та значно здешевлює продукцію. Сам процес гідрогенізації був винайдений і запатентований ще 1902 року німецьким хіміком Вільгельмом Норманном, а вже 1909 року запрацював перший завод, який випускав маргарин – популярний і в наші дні замінник вершкового масла. На відміну від другого, маргарин має одну перевагу – низьку ціну, тому він за короткий час завоював популярність.
Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, зокрема ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркт міокарда, серцеву недостатність. Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.
Наукові дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів на день – столовій ложці маргарину для випічки, або невеликої порції картоплі фрі. Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г транс-жирів, смажена курка з фаст-фуду – близько 5-7 г, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.
Найбільша кількість трансжирів міститься у продуктах фастфуду та вуличної їжі – гамбургери, картопля фрі, нагетси тощо. У супермаркеті ви можете знайти досить велику кількість трансжирів у таких продуктах
- маргарин та спред;
- пальмова та кокосова олії;
- вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки — всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду;
- пончики;
- снеки у вигляді крекерів;
- чипси, сухарики, горішки;
- попкорн;
- весь фаст-фуд та вулична їжа;
- майонез та майонезні соуси;
- паніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси);
- заморожені основи для піци;
- заморожені напівфабрикати для випічки;
- шоколад з вмістом какао-масла, лауринової та стеаринової кислоти;
- морозиво;
- кондитерські суміші для кремів та виробів;
- сири з низьким вмістом холестерину, плавлені сирки.
Чим же замінититрансжири у своємураціоні:
Альтернатива магазиннійвипічці — домашня, безмаргарину, лише з додаваннямкориснихрослиннихолій (або й без них), яку випікають при tдо 200°С.
- солодощі з магазину можна замінити домашньою пастилою, цукерками з сухофруктів та какао без шкідливих добавок, домашнім шоколадом без какао-масла;
- сухофрукти та фрукти, горіхи, насіння — альтернатива крекерам для швидких перекусів;
- попкорн з кінотеатру можна замінити нутовим попкорном;
- майонез і майонезнісоусизамінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною;
- замістьзвичнихчипсівможнавживатиовочеві та фруктовічипси;
- ввести в раціонбільшесвіжиховочів;
- замінятипоганітрансжиринайкраще хорошими жирами. Відомо, що найбільшекорисних для організму кислот цієїгрупиміститься в рибі.
Щоб виявити трансжири, уважно читайте етикетку. Якщовибачите на етикетцінаступнінаписи – цетрансжири:
- гідрогенізованіжири;
- частковогідрогенізованіжири;
- кулінарний жир;
- кондитерський жир;
- маргарин;
- рослинніолії (ріпакова та каноли);
- еквівалент какао-олії.
Пам’ятайте, трансжири створені лише для того, щоб поліпшити зовнішню привабливість їжі і продовжити термін придатності, а смакові та поживні характеристики від їх присутності не поліпшуються.
Дотримуйтесь правил здорового харчування і будьте здорові!
За матеріалами Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.
ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики
хвороб МОЗ України» Олександрійський районний відділ
Прочитано 5 раз