Як вберегтись від лептоспірозу

Розпочинається сезон активного відпочинку на природі – купання, риболовлі, а отже зростає ризик захворювання на лептоспіроз, пік захворюваності на який зазвичай припадає на червень-вересень. Також в цей період зростає чисельність мишовидних гризунів, які є основним природним резервуаром лептоспірозної інфекції для людей.

Випадки лептоспірозу серед людей реєструються щорічно. Зокрема, за серпень та початок вересня 2023 року на території Олександрійського району було зареєстровано 3 випадки захворювання людей на лептоспіроз (на території Олександрійської, Новопразької та Попельнастівської громад). Тому, вважаємо за необхідне нагадати населенню громади необхідно звернути увагу на таке захворювання та можливості його запобігання.

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре природно осередкове інфекційне захворювання, яке викликається різними штамами лептоспір, характеризується різноманіттям клінічних проявів і вираженим інтоксикаційним синдромом. Хворіють на цю недугу як люди, так і тварини.

Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів (у вигляді довготривалого носійства), а для людей часто закінчується летально, особливо при пізньому зверненні за медичною допомогою.

Джерелом інфекції є дикі дрібні ссавці (мишовидні гризуни: пацюки, миші), хворі та перехворілі сільськогосподарські та домашні тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (лисиці, песці, нутрії). Гризуни виділяють збудника у зовнішнє середовище (у відкриті водоймища) переважно з сечею, що призводить до зараження домашніх сільськогосподарських тварин. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до місяця, у вологому ґрунті – до трьох місяців, на зволожених харчових продуктах – декілька днів, добре переносять заморожування. Миттєво гинуть при кип’ятінні, у кислому середовищі, потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних концентрацій дезінфікуючих речовин.

Звертаємо увагу, що головним механізмом передачі збудника інфекції для людей є водний шлях. Люди заражаються лептоспірозом при купанні у закритих водоймищах; рибальстві, як в літню, так і в зимову пори року; при споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах; під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств та інших. Хвора людина не становить небезпеки зараження для інших людей. Пряма передача інфекції від людини до людини можлива лише у разі вродженої інфекції та при вигодовуванні дитини грудним молоком.

Перші ознаки захворювання зазвичай виникають протягом 7-14 днів з моменту зараження, але можливі прояви і від 2 до 30 діб. Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати час свого захворювання) з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах, попереку. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, а й триматися на ногах. Можуть спостерігатися жовтушність склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи, зменшення кількості сечі, кашель, симптоми ураження нервової системи – головний біль, нудота, блювота. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ.

Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків з високим ризиком смерті. Тому так важливе своєчасне звернення за медичною допомогою.

Аби уникнути захворювання на лептоспіроз, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • захищати житло, місця зберігання продуктів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, водоймища від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами і гризунами, знищувати щурів і мишей;
  • купатися лише в спеціально відведених місцях (зараження лептоспірозом найчастіше відбувається у закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності). Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та проковтуванні води;
  • бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях;
  • дотримуватись правил особистої гігієни на польових роботах, риболовлі, полюванні, при догляді за хворою худобою (взувати гумові або кирзові чоботи, одягати рукавички);
  • не вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ;
  • мити овочі і фрукти перед вживанням.

Якщо мав місце ризик інфікування та з’явились перші ознаки захворювання, а саме – підвищення температури, симптоми інтоксикації, слід негайно звертатися за медичною допомогою!

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 

Прочитано 1 раз